Tillagning och recept

Tillagning

Burgarna tillagas från fryst, steks på medelvärme 4-5 min på var sida, eller tills den håller ihop, serveras omgående. Vid varmhållning eller längre stektid kan burgaren bli lite torr detta åtgärdas genom att tillsätta lite sky strax före servering.

Grillning: för att få en fastare konsistent förstek på låg värme eller placera i smord långpanna och förgrädda i ugnen 15 min på 175 grader före grillning.

Vår färs är lämplig att använd överallt där man annars använder köttfärs, men bör ej kokas.

Recept

burgare bröd

Bönburgare med karamelliserad rödlök och krämig  ädelost

  • 600 Mungbönsfärs eller färdiga burgare, färsen är kryddad men ev kan extra svartpeppar tillsättas.
  • 2 msk  färsk rosmarin, hackad
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt om så önskas
  • Nymald svartpeppar efter smak.

Karamelliserad rödlök

  • 2 st  rödlökar
  • 1 msk  smör
  • 2 msk  råsocker

Till servering

  • 100 g  krämig ädelost
  • 50 g  blandade späda sallatsblad
  • Olivolja
  • Krämig fikon balsamico
  • 8 st  surdegsbröd, tunna skivor rostade
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Om färdiga burgare används stek dessa frysta och tillsätts svartpeppar och vitlök rosmarinblandningen vid stekningen.
  2. Om färs tina denna, blanda den med med rosmarin, vitlök efter behag, går även att steka som den är.Forma färsen till fyra burgare och platta till.
  3. Skala och skiva löken, fräs den i smöret utan att den tar färg strö på sockret och rör tills det smält.
  4. Stek burgarna i cirka 4 minuter på var sida eller så pass att de håller ihop
  5. Dressa sallaten med olivolja, fikonbalsmico och salt och peppar.
  6. Fördela det på hälften av brödskivorna.
  7. Lägg burgarna ovanpå, toppa med klickar av osten och fördela rikligt med karamelliserad rödlök.
  8. Om så önskas tillsätt (salt, peppar) och servera med den andra brödhalvan bredvid.

 

Bönburgare med ciabatta bröd och chilimajonnäs

Ingredienser

  • 500 Mungbönsfärs eller 4 färdiga burgare
  • 4 st  ciabattabröd, färdigköpta ogräddade

 

Sås

  • 2 dl  majonnäs
  • 3 cl  mörk rom, eller brandy
  • 1 st  vitlöksklyfta, pressad
  • 2 msk  grön chilipuré eller finhackad grön spansk peppar
  • vitpeppar om så önskas
  • 1 st  stor gul lök
  • smör till stekning
  • 1 st  bifftomat i skivor
  • inlagda feferoni
  • rucolasallad
  • Havssalt eller himalayasalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tina färsen och forma den till fyra runda burgare, om färdiga burgare används stek dessa frysta.
  3. Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar.
  4. Skala och skiva löken. Stek den hastig i en stekpanna, då blir den lite rundare i smaken.
  5. Grädda bröden i ugnen och dela dem på mitten.
  6. Stek burgarna på medelvärme ca 4-5 min på var sida eller tills de håller ihop krydda om så önskas – men tänk på att det är chili både i såsen och som tillbehör.
  7. Fördela hamburgare, tomat, feferoni, lök och rucola i bröden. Ringla såsen över, lägg på överdelen av bröden och servera eventuellt tillsammans med chips.