Mat och hälsa

Hälsa och födoämnesöverkänslighet

Ekonovums produker är framtagna för att passa så många som möjligt. Många har problem med gluten och mjölkproduker, det har vi tagit i beaktande när vi tagit fram vår produkt som är mjölk- och glutenfri. De innehåller små mängder Tamari (glutenfri sojasås) fermenterade sojaprodukter sägs vara bättre för hälsan än andra sojaprodukter.

Mungbönan

Mungbönan som är basen i våra burgare och färs är sedan länge känd för sina positiva effekter på hälsan och då vi groddar mungbönorna ökar vi ytterligare dess positiva egenskaper. Vid groddningen omvandlas kolhydrater till enklare sockerarter och protein till fria aminosyror. Mineraler frigörs och blir mer lättillgängliga och vitaminer och antioxidanter kan öka i mängd.

Vitaminer

Flera vitaminer påverkas under groddningen, B-vitaminer som B2 och folat samt C- och E-vitamin ökar väsentligt!

Mineraler

Mungbönor innehåller många olika mineraler som järn, magnesium, zink och kalcium, men baljväxter innehåller även fytinsyra (fytat) som gör det svårt för kroppen att tillgodogöra sig mineralerna. Vid groddning bryts fytinsyran ned vilket gör det lättare för kroppen att ta upp de mineraler som finns i bönan.

Antioxidanter

Antioxidanter hjälper till att skydda växter och djur mot skador på celler och mot härskning av fetter. När baljväxter groddas kan halten antioxidanter mångfaldigas i vissa fall tusenfalt, ämnen som ökar är bland annat C-vitamin, E-vitamin och β-karoten samt fenoler. Fenoler sägs ha positiv verkan mot till exempel hjärt- och kärlsjukdom, cancer och diabetes detta bland annat tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper.

Läs mer:

Källa: Baljväxtakademin.se